Monday, October 4, 2010

ISU-ISU DINAR IRAQ - 1

Sejak note Dinar Iraq baru dipekenalkan pada akhir 2003 yang mengikut standard antara bangsa, isu pertukaran note sentiasa diperkatakan oleh ramai pihak, walaupun Bank Negara Iraq tidak menyatakan sebarang rancangannya. Pertukaran sesuatu note oleh sesebuah negara,  lazimnya memerlukan  strategi berikut: 

  • Note lama akan terus dibenar untuk penggunaan dalam satu tempoh yang manasabah misalnya enam bulan ke setahun  di samping menggunakan note baru. Maka penyimpan note lama ada masa membuat pertukaran.

  • Jika sampai tempoh akhir penggunaan note lama, ianya tidak boleh digunakan  lagi  dalam urusniaga harian tetapi boleh ditukar terus ke Bank Negara masing-masing. Misalnya jika anda ada note lama (versi terakhir) RM 1,000.00. anda masih boleh menukarnya terus  ke Bank Negara Malaysia. Saya pernah melihat seorang yang mendapat kelulusan dari Bank Negaranya untuk membawa masuk note lama untuk ditukar ke note baru. Biarlah saya merahsiakan negara mana.

Bank Negara Iraq akan mengumumkan secara rasmi jika ada rancangan menukarkan note yang lebih baru. Maka, janganlah anda risau, kerana banyak Money Changer di sekeliling negara Iraq yang menyimpan Dinar Iraq seperti kita juga.

Bagi pembeli dinar dari blog ini, akan saya akan uruskan pertukaran note itu jika ianya berlaku. Moga anda tidur dengan nyaman mulai malam ini dan tunggu sahaja masa apungan yang semakin hampir. Berita terbaru mengatakan Dinar akan naik terus ke USD 1.03 pula. Kita tak marah jika itulah beritanya. Ha ha.