Saturday, October 23, 2010

PM IRAQ MINGGU HADAPAN?

Pimpinan parti-parti politik  utama  di Iraq akan bertemu dengan Presidennya  pada minggu hadapan untuk membincangkan kes perlantikan PM Iraq. Sudah kerap kali parti politik di Iraq mengatakan akan memuktamadkan perlantikan PM tetapi tetap tertangguh. Moga-moga kali ini benar-benar  dapat diselesaikan kes PM ini.

Bank Negara Iraq dilapurkan menunggu PM dan kabinet baru untuk memutuskan apakah keputusan   kerajaan baru Iraq untuk  menilai semula (RV) dan mengapungan  Dinar Iraq.  

IMF telah meminta Iraq membuat RV  sebelum Bajet Iraq 2011.  Manakala Menteri Kewangan Iraq telah memberi komitmen untuk menilai semula Dinar Iraq.   Pemilik Dinar pula  dah tak sabar menunggu Dinar di apungkan. Hanya kerajaan baru Iraq sahaja yang belum dibentuk untuk menentukan nasib Dinarnya. Wooo. Sabar ajalah. Ha ha.

Ramalan Dinar diapungkan  pada bulan November kerana itu adalah tarikh sebelum Bajet Iraq, selaras dengan permintaan IMF. Manakala ramalan pada bulan Febuari 2011, adalah   berdasarkan tarikh selepas Bajet Iraq . Berdasarkan rancangan Global@1 di TV 1, pada Ahad lalu; jika apungan  pada November 2010, nilai apungan ialah USD 1.49 dan jika diapung pada Februari 2011, nilai apungan ialah USD 3.80.

Para tokoh kewangan berpendapat lagi lambat dinar diapungkan, lagi rugilah Iraq. Jika sekarang Iraq mahu  USD 1 juta,  ianya perlu membayar lebih 1 Biliion Dinar. Tetapi jika diapungkan dan bernilai 1 Dinar = 1 USD, maka Iraq hanya memerlukan 1 juta USD  sahaja. Maka tak timbul isu Dinar Iraq terlambak dipasaran sehingga 35 trillion.  Jika dinar naik nilainya, maka barangan impot Iraq akan lebih murah lagi. 

Yang berat bagi kita ialah MENANTI. Jangan ada yang isem sudah le. Ada yang dah kena perli "bila mahu kaya bib?". Ha ha. Fasal  apa  kasi heboh sama orang lain, yang u nak kaya oiii.  Depa tu memang  suka sangat kalau u tak kaya kaya.  Woooo.