Wednesday, October 6, 2010

IMF PERCAYA IRAQ

Ketika Tengku Razaleigh mencabar Dr Mahathir pada 1980an dahulu, antara isunya ialah berkaitan dengan hutang luar Malaysia yang makin meningkat lantaran Malaysia terlibat dengan industeri berat. Walaupun pelbagai hujah akademik pro dan kontra dilontarkan oleh pelbagai pihak, Ghafar Baba muncul dengan jawapan yang paling klasik sekali. Ha ha. Apa Ghafar kata? Mudah sahaja Ghafar menjawabnya - "kita boleh   berhutang kerana orang percaya  kita boleh bayar hutang" . Para    CEO dan tokoh korporat melopong   mendengar  hujah   Ghafar   di dalam  satu majlis perasmian di PJ   pada  akhir 80an dahulu.

Ada dua  lagi teori ekonomi Ghafar yang sesiapa pun tak boleh  lawan dengannya. Ha ha. Nak tau kena bayar sepuloh sen sahaja. Wooo.

Saya ceritakan kisah lama ini kerana sahaja nak kaitkan dengan  Iraq yang  juga dipercayai oleh IMF sehingga sanggup memberi pinjaman dan geran berbilion dollar USD.  Pada awal Oktober ini, Iraq diberi geran sebanyak USD 741 juta, sebahagian dari pakej USD 3.7 biliion. Malah IMF memuji Iraq dalam landasan ekonomi yang baik dan terkawal walaupun kini dunia mengalami cabaran yang hebat. Baca di sini.

Manakala dalam kenyataan yang lain,   IMF telah meminta agar nilai matawang  Iraq  dinaikkan sebelum baget 2011. Wooo. Kalau bukan  10.10.10, apakah pada  bulan Disember nanti? Suspen bib. Apa pun,   cahaya di  terowong semakin jelas.   Ramai  yang dah mimpi air banjir datang kepada mereka. Woooo.